AZ AIKIDORÓL…

Az aikido egy tradicionális japán harcmüvészet, mely a XX. század derekán jött létre, s mégis a távol-keleti ország ösi szamuráj hagyományainak gyökeréig nyúlik vissza.

Alapítója, Ueshiba Morihei rengeteg harci stílust tanulmányozott fiatal korától kezdve, melyeknek eredete a régmúlté. Ezek nagy szerepet játszanak létrejöttében, az aikido mégis egy forradalmian új rendszer, mely a régit csodálatosan egybe olvasztva valami függetlent, egyedit hozott létre, ami O-Sensei (Ueshiba Morihei) géniuszának tudható be.

Ez elsösorban az aikido szellemiségében mutatkozik meg, melynek alapja szeretet harmónia.

Harmónia önmagunkkal, embertársainkkal, így az egész univerzummal. Ehhez szükség van szeretetre, mert anélkül ez nem valósulhat meg. Az aikido ezen fogalmaknak a mozgásban való kifejezödése. Ezekkel együtt egy komoly, hatékony, modern harcmüvészet, csakhogy ez nem az ellenfél teljes megsemmisítéséröl szól, hogy a hibáit keresve elpusztítsuk, hanem vele együtt mozogva (ha úgy tetszik: harmóniába kerülve) jussunk el egy agresszió nélküli állapotba. Az aikido technikái is úgy vannak megalkotva, hogy az ellenfelet is megóvják a támadása következményeitöl. Az agresszor saját magát küzdi le, ezért is nevezik "az ellent nem állás müvészetének". A technikákat izomerö nélkül kell végrehajtani. Itt nincs küzdelem, versengés, agresszivitás, kérdések, hogy ki a jobb, ki az erösebb. Sajnos az aikidosok között is elég gyakran elöfordul, hogy hathét, vagy akár több év gyakorlat után is még azon gondolkodnak, hogyan semmisítsék meg ellenfelüket, az edzésen küzdelmet látnak, nem gondolván az aikido szellemiségére, s a régi japán mondásra: "A harcmüvészet istenei soha nem ölnek. Az igazi budo a béke útja."

Az aikido O-Sensei halála (1969.) után terjedt szét igazán a világban, ma már rengeteg országban tanítják. Központja a tokiói Hombu Dojo. Az Aikikai (aikido világközpont alapítvány) ma is Ueshiba Morihei családjának kezében van. A jelenlegi doshu Ueshiba Moriteru, az Alapító unokája.

Ide tartozik a tatai központú Aikido Alapítvány is az összes klubjával együtt (Tata, Tatabánya, Oroszlány, Budapesten több helyen, Komló, Veszprém, Gödöllö, Ajka, valamint a szlovákiai Rév-Komáromban). Az alapítvány technikai vezetöje Elsner László 4. danos mester.

Elsner sensei 1976-tól foglalkozik harcmüvészettel. Az aikidot Gollo Micheltöl kezdte el tanulni 1981-ben. Ök azóta is terjesztik Magyarországon az Aikikai aikidoját, illetve Elsner sensei a révkomáromi klub által már 8 éve a szlovákiai meghonosításán dolgozik.

Az Aikido Alapítvány a hosszú évek során 26 dan fokozattal rendelkezö mestert nevelt ki, köztük például a 3. danos Vass Zoltánt, aki a Budapesti Müszaki Egyetemen, valamint a szintén 3. danos Fehér Attilát, aki Komlón tanítja ezt a csodálatos harcmüvészetet.

A szervezet japán instruktora Fujita Masatake 8. danos sihan, aki a Hombu Dojo fötitkára.

Ö Morihei Ueshibánál tanult, akit haláláig szolgált, s most is hüen az Aikikaihoz, már az Alapító dédunokáját nevelgeti.
Fujita Sensei közvetíti nekünk O-Sensei örökségét, mely a békét, s nem a harcot hirdeti.

Ennek szellemében ö nem használ fegyvereket, hiszen ahogyan fogalmazta: "Hogy lehet szeretetröl és harmóniáról beszélni olyan dojoban, ahová felfegyverkezve megyünk be."

Sajnos vannak olyanok, akik tanítványainak mondják magukat, semmibe veszik ezt a tanítását, s amint "hátat fordít", rögtön fegyvert kezdenek oktatni, s az aikidoból küzdelmet csinálnak. Mondhatnánk erre, hogy O-Sensei is sokat dolgozott fegyverrel. Igen, addig, amíg kifejlesztette az aikido technikáit, s utána is gyakorolt velük, de nem maga az aikido részeként. A Hombu Dojoban pedig egyáltalán nem tanított fegyvert, ahogy manapság sem oktatják, inkább Európában és Amerikában hódít, mint egyfajta látványosság. Mi pedig követjük Fujita Sensei fenti útmutatását, hiszen nem máshonnan, mint a tokiói világközpontból jött, s szavai igen csak hitelt érdemelnek. Ebben természetesen nem a fegyveres foglalkozás vagy harcmüvészetek elvetése van, hiszen az Aikido Alapítványnál is folyik eszközös edzés, de ez külön történik, semmiképpen nem része az aikido oktatásnak. Így próbáljuk járni az utat, amit O-Sensei ránk hagyott, s amit Fujita Sensei tanít, hogy mi is azon kevés helyek közé tartozzunk, ami az alábbiakban fogalmazódott meg:

Több száz az olyan arénák száma, ahol küzdeni lehet, de ahol harmóniát és szeretet tanítanak, abból nagyon kevés akad."

Az Aikido Alapítvány az állandóedzések mellett különbözö programokat szervez az aikidokáknak, illetve azoknak, akik szeretnének megismerkedni az aikidoval.

Minden évben június utolsó hetében Tatán, valamint július végén, augusztus elején Veszprémben tartjuk nyári edzötáborainkat. Minden összel és tavasszal az aikido népszerüsítése és terjesztése érdekében nyílt napot rendezünk. A legutóbbira szeptember 27-én, szombaton került sor, amelyre a megszokott 100 fö feletti létszám, nagyszerü hangulat , lelkesedés voltjellemzö, és bárki kipróbálhatta az aikidot.

Az edzéseket Elsner László 4. dan aikikai és Vass Zoltán 3. dan aikikai vezették.

Akit bövebben érdekel alapítványunk müködése. Felvilágosítást kaphat a fent említett klubokban, illetve a következö telefonszámon, e-mail címen:
Szeretetért, Harmóniáért, Sportért a Tradicionális Japán Kultúrán Keresztül - AIKIDO Alapítvány
2890 Tata, Kakas u. 36.
Tel.: 06-34-481-639
E-mail: elsner@freemail.hu

Shogun Magazin – I. évfolyam 2003/2. szám